YOGA EĞİTMENİMİZ
Merhaba,
İsmim Meltem Akcan. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi Makine İşletme Mühendisi ilk bayan mezunlarındanım.İşim gereği on bir sene dünyayı gezerek ,iş seyahatlerini aynı zamanda alternatif tıp metodlarını öğrenmek için fırsata çevirmeyi hedefledim.Uzakdoğuda yaklaşık 5 sene kaldım.Kozmik Enerji terapistiyim.Yıllardır yin yoga ve hatha yoga ile başladığım yoga deneyimimi bu sene hatha yoga eğitmenliği,çocuk yoga eğitmenliği ve hamile yoga eğitmenliği modülleri alarak,geçen seneye kadar mesleğimle birlikte yürüttüğüm alternatif tedavi ve yoga çalışmalarımı son 1 senedir prefosyonel hale getirmiş bulunmaktayım.Amacım yoganın beden, zihin, ruh dengesini sağlayan en önemli bütünsel yaklaşım şekli olduğunu insanlara öğretmek ve bunu bir yaşam şekli haline getirmelerini sağlamaktır.
PRENATAL YOGA (Hamile Yogası)
Hamile yoga hamileliğin 3.ayından itibaren son ayına kadar hamile bayanlarda aylar ilerledikçe bebek agırlığının artmasıyla birlikte oluşan fiziksel problemleri,duygu değişimlerini ve zihinde oluşan kaygıları,stresi dengeleyen kısacası bu dönem içerisinde beden ,zihin,ruh dengesi sağlayarak ,kolay ve basarılı ,sağlıklı bir doğum gerçeklestirmek için uygulanan bir yaşam biçimidir.her yoga çalışmasından sonra sırt,bel ve boyun kasları tamamen rahatlar,kol,bacak ve rahim kasları güçlenir,nefes derinleşir ve sakinleşir.hamileliğin ilk aylarından itibaren oluşan duygusal değişimler yerini huzura bırakmasıyla daha sağlıklı ,kolay bir doğum gerçeklestirilmesi hedeflenir.
HATHA YOGA DERS ORNEĞİ
- Öğrencinin Adı Soyadı: C.Y.
- Sağlık Durumu: Boyun kemiğinde aşırı hareketsizlik veya sabit pozisyondan çok oturma kaynaklı boyun kemiği düzleşmesi var
- Yaş: 39
-
-
- Başlangıç mantrası – iyi dileklerle derse başlandı.
- Nefes çalışmaları
- Eller öne yana nefesi
- El esnetme nefesi
- Isınma Çalışmaları
-
-
- Omurga ısınmaları serisi (yukarı esneme, yanlara esneme, dönme, geriye twist, öne doğru uzanma, yoga mudra, dandasana, janu sirsasana)
-
-
- Hızlı Gevşeme – A sesi
- Asanalar
-
-
- Oturarak
- Boyun strechleri
- Vajrasana + balasana
-
- Bandhakonasana
- Balasana varyasyonu (eller mat dışında, çene ve göğüs yerde), elleri ortada birleştir ve sağa/sola yukarıya kaldır ve back strech (tekrarlı)
- Kaplan, parvata, sasanka
- Rajakoptasana
- Vakrasana
- Ayakta
- Savaşçı 1-2
- Bacaklar savaşçı 1’deyken eller geride kenetli göğüs yukarı doğru açık, başı dize yavaşça indir ve dizi düzelt (Hamstring strech)
- Parsva konasana – parivrtta parsvakonasana
-
- Yüz üstü
-
- Bhujanga nefesi, bhujanga varyasyonu
- Salabasana nefesi, salabasana varyasyonu
- Dhanurasana
- Sphinx
-
- Sırt üstü
-
- Dorsal strech (tek bacak)
- Navasana
- Setubandhasana – pawanamuktasana (çift bacak)
- Halasana
- Sarvangasana
- Çift diz sağa/sola lumbar esneme
- Ayak dize lumbar esneme (twist)
- Derin Gevşeme – Savasana
- Kapanış mantrası
-
Ders sonunda boynunda rahatlama olduğunu belirtti.
HATHA YOGA ASANA ÖRNEKLERİ
Lotus pose: Vassisthasana (Yan Kalas Duruşu)
HATHA YOGA ASANA ÖRNEKLERİ
Bakasana : Tree pose:
HAMİLE YOGA DERS ÖRNEĞİ
- 1)Hızlı gevşeme ile derse başlıyoruz. Savasasa duruşuna, göbeğimize ve karın kaslarımıza konsantre olarak tamamen fizik beden farkındalığı sağlayacağız.Daha sonra bu farkındalığı bozmadan genişleteceğiz ve hem göbeğimizi hem de nefesimizi hissedeceğiz.Daha sonrada hissederek nefes alıp vereceğiz ve A sesini söyleyeceğiz.
- 2)Daha sonra oturarak ısınma hareketlerine geçiyoruz:
- Baş öne arkaya dönüşümlü:
Baş sağa sola bakıyor dönüşümlü:
Eller arkada kenetli yukarı : Omurga sağa sola twist:
HAMİLE YOGASI EĞİTİMLERİ HAKKINDA BİLGİ ALMAK İÇİN BİZİ ARAYIN.
ÇOCUK YOGASI HAKKINDA
ÇOCUK YOGASI (2-7 ) Yas arası
Çocuk Yogası, Klasik Yoga duruşlarının çocuklar için uygun standartlara dönüştürülerek uygulandığı; eğlence, disiplin, kendine güven ve sorumluluk duygusuyla birleştiği, bireysel ve eşli egzersizlerden oluşan hareketler bütünüdür.
Çocuk Yogası, çocuklardaki hayal gücünü, doğru nefes almalarını, esnekliklerini ve enerji dolu hallerini sürekli devam ettirmelerini sağlamaktadır…Hayal güçlerini kullanmaları okuldaki öğrenme becerilerini geliştirir ve enerjilerini doğru yöne yöneltmelerini sağlar.
Çocuk Yogası çocukların vücut yapılarının esnekliğinin korunmasına neden olur. Bununla birlikte, kasların kuvvetlenmesine, konsantrasyonun ve yaratıcılığın artmasına ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olabilir.Çocuk Yogasında eğlenceli yoga duruşlarının yanı sıra nefes çalışmaları, oyunlar, hikayeler de yer almaktadır. Oyun ve hikayelerin yer alması da, çocuğun kendine olan güveninin artmasını, olumlu düşünmeyi ve duyguların daha kolay ifade edilebilmesini sağlar.Çocuk Yogası ile çocuklar eğlenirken, esneklik, güç, gevşeme ve konsantrasyon sağlanır.Tüm bu çalışmalarla amaçlanan, yetişkin yogasında da olduğu gibi, beden, zihin ve ruh uyumunu dengelemek ve çocuğun bu denge ile yaşamı devam ettirmesine yardımcı olmaktır.
Çocuk Gelişimi (2-7 Yaş Arası )
Her çocuğun gelişimi farklı ve karmaşıktır.Her ne kadar genellikle, önceden tahmin edilebilecek adımlar ve dönüm noktaları olsa da ,bunlar her çocukta aynı şekilde ve aynı zamanda olmayabilir.Bir çocuğun gelişimi büyük ölçüde çevresindeki faktörler ve yaşadığı tecrübelerden etkilenir.Her çocuğun kendine özgü bir gelişimi de göz önünde bulundurulmalıdır.
Sosyal ve duygusal gelişimin önemi ,bir çocuğun hayatının her aşamasında görülür.Eğer çocuk kendi duygularını kontrol altına alır,diğerleri ile pozitif iletişim kurabilir ve diğerlerinin duygu ve ihtiyaçlarını anlayabilirse,daha sonraki gelişimi için güçlü bir temeli olacaktır.Sosyal ve duygusal gelişim farklılıkları ,çocuğun doğuştan gelen mizacı,kültürel farklılıklar,engellilik,yetişkinlerin davranışlarını model edinme,yetişkinlerle olan ilişkisinde hissettiği güven seviyesi ve sağlanan sosyal iletişim fırsatları gibi etkenlerden kaynaklanır.
Araştırmalar,okula;güçlü yetenekler ve tutumlarla başlayan çocukların ,eğitim imkanlarından daha iyi yararlanabildiklerini gösteriyor.Bazı öğrenme yetenekleri çocuklarda doğal olarak bulunurken,bazıları detekleyici çevrre etmenleri ile geliştirilebilir.
Çocuk yogası hakkında akla gelebilecek sorular nelerdir ?
Çocuk yogası dendiğinde aklımıza takılan sorular genelde şunlardır. Çocuğum kaç yaşında yoga yapmaya başlayabilir? Yoga çalışmaları çocuğum üzerinde olumsuz bir etki yapar mı? Hiperaktif ve konsantrasyon bozukluğu olan çocuğumda daha mı yararlı olur, yoksa çocuğumun yaşam kalitesini daha da bozar mı gibi bir çok soru takılabilir aklımıza.Şimdi bütün bu aklınıza takılanları detaylı olarak yanıtlamak istiyorum.
1-) Çocuklarımız 2 yaşından itibaren yoga yapmaya başlayabilirler. Ama hiçbir çocuğu ebeveynleri yoga yapmaya asla zorlamamalıdır. Çünkü yapılacak olan çalışma, çocuğa yarardan çok baskı ve gerginlik getirebilir.
Çocuk yogası, yoga eğitimi almış ve çocuk yogası eğitimi üzerinde bilgi sahibi olan ve bunu bilinçli olarak uygulatan bir eğitmen tarafından yaptırılmalıdır. Bu konuyla hiç ilgilenmemiş, sadece yoga yaptıran bir eğitmenle çocuğun yoga yapmasının da bir sakıncası yoktur. Ama yapılan çalışma çocuk yogası programından uzaklaşmış olur. Çünkü sistem çocuğun bilgi alırken, aynı zamanda da eğlenebileceği gibi düzenlenmiştir. Evet, bütün çocuklar yoga yapabilir ama bu ölçülere dikkat etmek kaydı ile. Ama Amerika da özellikle zekâ seviyesi düşük çocuklar için bile yoga programları düzenlenmektedir.
2-)Günümüz hız çağı ve maalesef çocuklarımız da bu duruma yak uydurmuş durumda. Ailenin yaşam koşturması ve beklentilerin her yönden yüksek olması evdeki çocuklara da yansımış durumda. Bu yüzden çocuklarda hiperaktivite ve yoğunlaşma bozukluğu büyük bir problem durumunda.
Zaten günümüzde çok sık rastlanan İndigo ve Kristal çocukların da en büyük sorunları genelde bunlardır. Bu çocuklar için düzenlenmiş programlarda bulunmaktadır. Yoganın çocuklar üzerindeki en önemli etkilerinden biride bu alanda ortaya çıkmaktadır zaten. Günümüzdeki çocuklar bu hız ve yarış dünyasında artık sinirlerini de kontrol edemez durumdalar.
Stresin yaşı da bu nedenle çok düşmüş durumda. Geçmişte sadece babalar stresli iken günümüzde, çocuklarımız, hatta evdeki evcil hayvanlarımız bile stresli. Doğada doğal formunda yaşayan hayvanlarda strese hiç rastlanmazken, şehir hayatı hayvanlarımızı bile etkisi altına almış durumda. Onların bile stresten oluşan birçok hastalıkları var. Bu nedenle stres hayatımızda çok önemli bir faktör ve çocuklarda stres bedensel, zihinsel ve ruhsal anlamda çok önemli problemlere sebebiyet veriyor. Çocuklar evde ebeveynleri ile okulda ise hem öğretmenleri, hem de arkadaşları ile iletişim problemleri ve gerginlik yaşıyorlar. Sınav kaygıları, başarma hırsı, rekabet, onların masum bedenlerinde ve zihinlerinde olumsuzluklar meydana getiriyor.
Dünya sağlık örgütü’ne sağlıklı olmak demek; fiziksel-zihinsel-soysal-ruhsal olarak tam ahenk halinde olmak demektir. Yoga da sağlığa tam bu dört konuda yaklaşır zaten.
Yoga çocuklarımıza fiziksel açıdan tam sağlık sağlar. Yoga çocuklarımızın iç salgı bezlerini uyarır, hormon bezlerini dengeli çalıştırır, bedenin içindeki bütün organlar masaj etkisi almış olur. En önemli etkisi de esneklik anlamındadır. Çocukların bedenleri esnedikçe ve dengelendikçe gerginlikler çözülmekte ve bu doğal olarak davranışlarına ve yaşam kalitesine de yansımaktadır. Esneklik aynı zamanda yaptıkları diğer sporlarda da daha güçlü ve dengeli olmalarını sağlamaktadır.
Yoga çocuklarımızda stresle ilgili birçok rahatsızlığı tedavi ederken aynı zamanda, erken yaşta başlanan yoga astım, uykusuzluk, sindirim problemleri, hiperaktivite, öğrenim güçlükleri gibi tıbbi durumlar içinde engelleyicidir.
Çocuk Yogasının Faydaları
Dünya Sağlık Örgütü, pozitif sağlık durumunu şöyle açıklamaktadır: ’Sadece bir hastalığın ya da rahatsızlığın olup olmaması değil, fiziksel, zihinsel, sosyal ve ruhsal olarak tamamıyla iyi olma hali’. Yoga da pozitif sağlığa bu dört ana açıdan yaklaşır. Çocuklar için de yoganın faydalarını bu açılardan inceleyebiliriz.
Çocuk Yogasının Fiziksel Faydaları:
Sinir ve salgı bezlerini stimüle eder, iç organları düzenler.
Bedene de, akıla öğrettiği gibi, esnekliği öğretir.
Güç, esneklik ve koordinasyon becerileri sağlayarak, spor ve diğer fiziksel faaliyetler sırasında incinmeyi engeller.
Çocuk kuvvetliyse denge ve esneklik kazandırır, denge ve esnekliğe zaten sahipse, ona kuvvet kazandırır.
Jodi B. Komitor, Yoga with Kids kitabı yazarı, yogayı dengeli bir egzersiz programının parçası olarak şöyle açıklamaktadır:
- Çocuğun spora bakışı, şu özelliklerdeyse yoga şu şekilde dengeler;
- Yorucu-Sükunet
Rekabet yoğun-Rekabetsiz bir vaha
Fiziksel temas gerektiren
Kişisel alan
Takım çalışması odaklı
Öz yönetim
Gücü geliştirmeye yönelik
Esneklik
Sert-Yumuşaklık
Yorucu-Canlandırıcı
Yüksek enerji gerektiren
Gevşeme
- Çocuk Yogasının Zihinsel Faydaları:
- Daha kolay öğrenme ve yeni şekillerde öğrenmek için olumlu düşünce ve motivasyonu kazanmak.
Yarışma stresi olmadan, kendileri ve çevreleri için farkındalık geliştirmeyi, kendilerini incelemeyi ve keşfetmeyi öğrenmek.
Konsantrasyon, odaklanma ve dikkati geliştirmek, böylece öğrenme becerileri gelişir.
Kendine güven, başarı ve arzu edilen bir şeyi elde etmek için yollar sunmak.
Hayal gücü ve yaratıcılığı geliştirmek, ifade etmek.- Anatomi ve fizyolojiyi öğretmek.
- Çocuk Yogasının Sosyal Açıdan Faydaları:
- Yarışma stresi olmadan, kendileri ve çevreleri için farkındalık geliştirmeyi, kendilerini incelemeyi ve keşfetmeyi öğrenirler, yoga yarışmacı değil, tamamlayıcıdır.
Takım çalışmasını geliştirir. - Çocuk Yogasının Ruhsal Açıdan Faydaları:
Çevremize iyi bakma konusunda farkındalık yaratır. - Sevgi, öz saygı ve başkalarına saygıyı temel alan, verimli, yapıcı bir hayat için yöntemleri öğretir.
Kendine güven, başarı ve bir şeyi elde etmek için yollar sunar.
Maddi zenginliğe ve markalara bağımlılık konusunda özgürleşmeyi sağlar.
- 4-) Çocuklar rahat kıyafetlerle ders yaparlar.Malzemeler yoga matları,yumuşak hayvanlar, balonlar, yastıklar ve örtülerdir. Derslerin sonunda çocuk şarkıları ile berAber şarkı söylenebilir.Ve gevşeme teknikleri uygulanır.Dersler hikayeler ve oyunlarla birlikte uygulanır.